#21  
Old 10-11-2011, 09:30 PM
Moon's Avatar
Moon (James)
This sentence is false

Moon is offline
 
Join Date: Oct 2008
Location: Melbourne
Posts: 1,147
I have the same problem with a QHY9 / Maxim DL / ASCOM 64 bit drivers.
The only thing that sort of worked for me was to disable clamping.
James (biting my tongue)
Reply With Quote
  #22  
Old 10-11-2011, 11:14 PM
marki's Avatar
marki
Waiting for next electron

marki is offline
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2,427
Yes you do not need clamping with the 64 bit drivers. I have only had one problem with banding using a QHY9 but that was user error. I had the Svideo cable plugged in the wrong way. The emc ring needs to be on the DC102 side not the camera side. Live and learn

Mark
Reply With Quote
  #23  
Old 11-11-2011, 07:21 AM
peter_4059's Avatar
peter_4059 (Peter)
Big Scopes are Cool

peter_4059 is offline
 
Join Date: Jun 2007
Location: Brisbane
Posts: 3,996
Quote:
Originally Posted by multiweb View Post
Well I'm all ears Peter. What do you have in mind? Using Nebulosity or EZcap? MAXIM DL will use ASCOM. I am not aware of any native drivers for the QHY8.
Try ezcap or Nebulosity with the native win drivers and see if the banding goes away. This would then point to a problem with the driver (or Maxim).

http://qhyccd.com/download.html
Reply With Quote
  #24  
Old 11-11-2011, 09:45 AM
multiweb's Avatar
multiweb (Marc)
ze frogginator

multiweb is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hinchinbrook
Posts: 18,016
Quote:
Originally Posted by peter_4059 View Post
Try ezcap or Nebulosity with the native win drivers and see if the banding goes away. This would then point to a problem with the driver (or Maxim).

http://qhyccd.com/download.html
Well it works with the native driver in EZCAP 64bit. Driver is QHY8 64/32bit winUSB Driver. So this rules out any cabling issues and points towards a driver issue. Still to try with Nebulosity.
Attached Thumbnails
Click for full-size image (EZCAP_bias_g1O120.jpg)
195.2 KB15 views
Reply With Quote
  #25  
Old 11-11-2011, 10:03 AM
multiweb's Avatar
multiweb (Marc)
ze frogginator

multiweb is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hinchinbrook
Posts: 18,016
No issue either with the native drivers in the latest Nebulosity 2. So far this tend to point to a driver issue (i.e QHY8 ASCOM StarSense Sci).
Attached Thumbnails
Click for full-size image (NEB2_bias_g1o120.jpg)
110.4 KB11 views
Reply With Quote
  #26  
Old 11-11-2011, 06:33 PM
peter_4059's Avatar
peter_4059 (Peter)
Big Scopes are Cool

peter_4059 is offline
 
Join Date: Jun 2007
Location: Brisbane
Posts: 3,996
You could also try ascom driver in Nebulosity - if you get banding it is the driver. If you don't it is a Maxim issue.
Reply With Quote
  #27  
Old 11-11-2011, 08:10 PM
multiweb's Avatar
multiweb (Marc)
ze frogginator

multiweb is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hinchinbrook
Posts: 18,016
Quote:
Originally Posted by peter_4059 View Post
You could also try ascom driver in Nebulosity - if you get banding it is the driver. If you don't it is a Maxim issue.
Hi Peter, did that already. That's why I said it's probably the QHY8 ASCOM StarSense Sci drivers. MAXIM DL is fine and can be ruled out because the banding will also occur using Nebulosity 2 and the QHY8 as an ASCOM camera but not with the native drivers.

(See attached)
Attached Thumbnails
Click for full-size image (NEB2_ASCOM_QHY8.jpg)
79.7 KB11 views
Reply With Quote
  #28  
Old 12-11-2011, 12:06 AM
midnight's Avatar
midnight (Darrin)
Always on the road

midnight is offline
 
Join Date: Aug 2010
Location: Australind, WA
Posts: 891
This is indeed a very interesting thread Marc.

Looks as if you've narrowed it to the driver. I would not have thought of the driver being a potential source of problems so well done on finding this potential source of the problem.

I would never suspect the USB nor cable as there is error correction on the communication protocol. It's not like superimposing noise on an analogue line or whatever as it is entirely digital. Only speed would suffer due to interference I would think.

Darrin...
Reply With Quote
  #29  
Old 15-11-2011, 11:43 AM
multiweb's Avatar
multiweb (Marc)
ze frogginator

multiweb is offline
 
Join Date: Oct 2007
Location: Hinchinbrook
Posts: 18,016
Quote:
Originally Posted by midnight View Post
I would never suspect the USB nor cable as there is error correction on the communication protocol. It's not like superimposing noise on an analogue line or whatever as it is entirely digital. Only speed would suffer due to interference I would think.
That's what I've figured too. I've started a thread here on QHYCCD so hopefully some others will chime in and we can move toward a solution. The rig is kept to a minimum so we don't confuse the issue: QHY8 -> USB 2.0-> Laptop running Win7 64bit 8GB RAM. Network disabled. No other cameras plugged in or any other USB device plugged in. Camera capture software is the only thing running - all background processes are killed.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 08:29 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
SkyWatcher Australia
Advertisement
Meade Australia
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
Bintel
Advertisement
Celestron Australia
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement