#1  
Old 24-12-2011, 04:37 PM
pmrid's Avatar
pmrid (Peter)
Ageing badly.

pmrid is offline
 
Join Date: May 2008
Location: Cloudy, light-polluted Bribie Is.
Posts: 3,278
QHY5 - schizophrenic or just shicz

I have - or I should say had - two QHY5s - and both have performed well in their role as a guide camera but in the past 6 months, both of them, at different times, have become distinctly flakey. Work one day - not the next sort of thing.
Both of them have now become unreognisable by their drivers - either conventional or ASCOM. They come up as a new piece of equipment (same USB port by the way) and their drivers can't be found either by browsing locally or by letting Windows do the searching.
I've tried the same cameras on different computers on which I know they have worked in the past - with the same results.
One of them went back to Theo some months ago and worked for a while on its return but it's now gone the way of it's mate.
I wonder if anyone else is having these sorts of problems and whether anyone has any idea as to cause and/or cure.
Peter
Reply With Quote
  #2  
Old 24-12-2011, 04:42 PM
gregbradley's Avatar
gregbradley
Registered User

gregbradley is offline
 
Join Date: Feb 2006
Location: Sydney
Posts: 16,915
I have had a similar issue at one stage with other brand cameras and USB.

In my case it was a USB hub that did not work reliably and also USB extensions that are often unreliable.

Greg.
Reply With Quote
  #3  
Old 24-12-2011, 05:05 PM
mill's Avatar
mill (Martin)
sword collector

mill is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Mount Evelyn
Posts: 2,922
Peter it looks like the firmware on the camera has gone corrupt.
On the QHY forum was a way to reload the firmware and then cut some traces to prevent another corruption because you can't write to the QHY5 anymore.
Go here for a solution -->> http://qhyccd.com/ccdbbs/index.php?topic=2702.0

Martin.
Reply With Quote
  #4  
Old 24-12-2011, 05:16 PM
jjjnettie's Avatar
jjjnettie (Jeanette)
Registered User

jjjnettie is offline
 
Join Date: Feb 2005
Location: Monto
Posts: 16,738
In Win7 I can get mine working under ASCOM, but it causes conflicts with my computers video drivers. My screen dims and won't brighten again. I've had the blue screen of death last time I tried, so won't be trying this again in a hurry
Can't get the XP machine to recognise it at all.
So I'm back to using my SPC900 and GPUSB.
I am assuming that it was a Windoze driver update that's caused it.
Reply With Quote
  #5  
Old 24-12-2011, 05:27 PM
mill's Avatar
mill (Martin)
sword collector

mill is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Mount Evelyn
Posts: 2,922
Quote:
Originally Posted by jjjnettie View Post
In Win7 I can get mine working under ASCOM, but it causes conflicts with my computers video drivers. My screen dims and won't brighten again. I've had the blue screen of death last time I tried, so won't be trying this again in a hurry
Can't get the XP machine to recognise it at all.
So I'm back to using my SPC900 and GPUSB.
I am assuming that it was a Windoze driver update that's caused it.
That is weird JJ, mine works in every version of winblow, i only had to replace the usb input on my QHY5 once because it stopped making good contact and then corrupted the firmware.
Now i have no problems anymore but bought a Orion guide camera just in case
Reply With Quote
  #6  
Old 03-01-2012, 04:50 PM
pjphilli (Peter)
Registered User

pjphilli is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Thornleigh Sydney
Posts: 635
Hi Martin

I also had problems with the USB socket. Too loose and I got tired of the camera stopping because of cord movement. Fixed it by aralditing the plug into the socket - not problems since!

Cheers Peter
Reply With Quote
  #7  
Old 03-01-2012, 05:06 PM
mill's Avatar
mill (Martin)
sword collector

mill is offline
 
Join Date: Oct 2006
Location: Mount Evelyn
Posts: 2,922
Quote:
Originally Posted by pjphilli View Post
Hi Martin

I also had problems with the USB socket. Too loose and I got tired of the camera stopping because of cord movement. Fixed it by aralditing the plug into the socket - not problems since!

Cheers Peter
My usb connector didn't have the middle post in between the contacts so it lost contact a lot.
I bought 2 connectors from the Netherlands and voila it worked again after a flash of the firmware

Martin.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-01-2012, 11:28 AM
pjphilli (Peter)
Registered User

pjphilli is offline
 
Join Date: Jan 2008
Location: Thornleigh Sydney
Posts: 635
Hi Martin

A broken middle post of the USB socket was also the cause of my problem. Fortunately I recovered it and was able to glue in in place before gluing the plug. It was not necessary to flash the firmware.
A rough fix but it works.

Cheers Peter
Reply With Quote
  #9  
Old 04-01-2012, 05:38 PM
Tandum's Avatar
Tandum (Robin)
Registered User

Tandum is offline
 
Join Date: Apr 2008
Location: Carindale, Brisbane.
Posts: 4,149
I've replaced a couple of those sockets on QHY5's. You can get the sockets here and replacing them is quite trivial for someone with desoldering gear.

I think there used to be a minimum buy from those guys, like at least 5 of, but that might have changed, and I don't think jaycar etc stock the upright type.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-01-2012, 08:26 PM
Karls48 (Karl)
Registered User

Karls48 is offline
 
Join Date: Jan 2006
Location: Sydney
Posts: 753
I should keep my mouth shut in view of my recent trouble with DSI2 and Orion G3 but QHY5 that I have for about three years has worked without any problems - so far.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 10:40 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
Limpet Controller
Advertisement
Testar
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Bintel
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement