#1  
Old 01-04-2024, 09:51 PM
sungrazer's Avatar
sungrazer (Karen)
Registered User

sungrazer is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney
Posts: 162
LX200 pointing issues

Hi All

It's been a long while since I had the lx200 out - but I thought I would give it a go. Its lovely optics but it cant find a thing and it giving wrong info..

I've set it to Sydney, australia
set +10 GPS
set yes DLS
set the right time 21:12 and correct date 01-apr-2024

and it won't find M42 - says it rises at 0740
it will slew to Antares - which of course isn't up.


The only thing I can think of that might be causing this is a software setting that's leftover somewhere from the old PC connection over riding the inputs I have updated. (an obvious bug if I'm right)

Is there anyway of checking any of these settings without attaching it to the old PC which I no longer have..

thanks
Karen




ps not April fools joke though it feels like it
Reply With Quote
  #2  
Old 02-04-2024, 11:06 AM
Leo.G (Leo)
Registered User

Leo.G is offline
 
Join Date: Nov 2016
Location: Lithgow, NSW, Australia
Posts: 544
Are you double sure you changed the year to 2024?
I thought I did but hadn't and nothing worked from using 2023 in January this year with a synscan controller.
Otherwise I'd check for any updates for the controller in case it's buggy.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-04-2024, 01:18 PM
iborg's Avatar
iborg (Philip)
Registered User

iborg is offline
 
Join Date: Feb 2015
Location: Lynbrook, Australia
Posts: 627
Hi Karen


If it really has been a long while, you could have a GPS rollover issue.


Try entering the date, time etc and start up as you did before.


Then, go back in and check what the current date and time are. I will guess these have now changed.


Also, check what version of firmware you have.


If the date did change on you, then I am fairly confident you have the rollover issue.


This site is the one I used to fix this issue on an LX90.


Good luck


Philip
Reply With Quote
  #4  
Old 02-04-2024, 03:23 PM
sungrazer's Avatar
sungrazer (Karen)
Registered User

sungrazer is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney
Posts: 162
LX200 errors

Hi Phillip

great thanks


FYI to all reading - yes I did check that the 2024 date stuck.
K
Reply With Quote
  #5  
Old 02-04-2024, 03:23 PM
sungrazer's Avatar
sungrazer (Karen)
Registered User

sungrazer is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney
Posts: 162
Yes

:-)

k
Quote:
Originally Posted by leo.g View Post
are you double sure you changed the year to 2024?
I thought i did but hadn't and nothing worked from using 2023 in january this year with a synscan controller.
Otherwise i'd check for any updates for the controller in case it's buggy.
Reply With Quote
  #6  
Old 03-04-2024, 01:44 PM
Huey (Michael)
Registered User

Huey is offline
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cobar
Posts: 114
I had a similar issue a while back and found out that the scope thought it was in Irvine in the US. I did a factory reset and then entered the coordinates for Sydney/ Canberra. This fixed the problem with a wrong slew. Even though it was not super accurate it got within the target area.


Clear skies
Huey
Reply With Quote
  #7  
Old 05-04-2024, 04:08 PM
sungrazer's Avatar
sungrazer (Karen)
Registered User

sungrazer is offline
 
Join Date: Jan 2007
Location: Sydney
Posts: 162
UPDATE: LX200 Pointing issues

UPDATE:

It was definitely a GPS rollover issue.

STARPATCH to the rescue. (thanks Philip) I assimilated your advice and the LX200 assimilated the patch. NOW perfect pointing.

thanks again
Karen
Reply With Quote
  #8  
Old 05-04-2024, 06:53 PM
iborg's Avatar
iborg (Philip)
Registered User

iborg is offline
 
Join Date: Feb 2015
Location: Lynbrook, Australia
Posts: 627
Hi Karen


Glad that it is all sorted and back to normal for you.


Good luck.


Philip
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 04:19 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
Testar
Advertisement
Bintel
Advertisement