#1  
Old 08-03-2013, 03:57 PM
Laurie (Laurie hoschke)
Registered User

Laurie is offline
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Cheshunt vic
Posts: 3
GSO eyepiece query

About 3 months ago I bought a GSO 8'' dob from Andrews which was well out of collimation for some reason. Andrews said it could have been dropped by the carrier which would not be surprising. I have it somewhere near now but notice when looking at a bright object a straight line cuts across the eyepiece. I dont see how it could be diffraction spikes caused by the vanes of the secondary mirror as the line turns when turning the eyepiece in the focuser so the question is it the eyepiece or I still do not have the scope set up properly? I am pretty new to this telescope stuff so need all the help I can!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2013, 07:01 PM
dannat's Avatar
dannat (Daniel)
daniel

dannat is offline
 
Join Date: Sep 2007
Location: Macedon shire, Australia
Posts: 3,411
Can u sketch the problem?
If you rotate the eyepiece in focuser does The bright line change
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-2013, 07:18 PM
Laurie (Laurie hoschke)
Registered User

Laurie is offline
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Cheshunt vic
Posts: 3
Hi Daniel yes the single line rotates at the same speed as the turning eyepiece and is only apparent on bright stars bit weird
Reply With Quote
  #4  
Old 08-03-2013, 08:02 PM
rogerco's Avatar
rogerco (Roger)
Roger

rogerco is offline
 
Join Date: Sep 2007
Location: Woodford,NSW,Australia
Posts: 388
I haven't seen this, but I would be looking for a crack in one of the lenses for the eye piece. If it only happens with one eye piece then it is definitely that eye piece I would think.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-03-2013, 08:20 PM
Wavytone
Registered User

Wavytone is offline
 
Join Date: Jul 2008
Location: Killara, Sydney
Posts: 4,147
More likely a scratch or something like a hair in the eyepiece, though its possible an element cracked if the retaining ring was too tight.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-03-2013, 09:31 AM
Laurie (Laurie hoschke)
Registered User

Laurie is offline
 
Join Date: Mar 2011
Location: South Cheshunt vic
Posts: 3
I feel silly as that is exactly what it was', a faulty eyepiece! With the smoke from the bushfires I have not had much use of the scope till recently and only used the 25mm EP. Put the 15mm one in last night and line disapeared, put the 25 back in and the line was back.Thanks for the help
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 09:18 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
Limpet Controller
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Bintel
Advertisement
Testar
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement