ICEINSPACE
Most Read Articles
Moon Phase
CURRENT MOON Waxing Crescent
12.9%
The Sun Now
Time Zones
Sydney*
12:32 pm
Perth
9:32 am
Auckland*
2:32 pm
New York
8:32 pm
Paris
2:32 am
GMT
1:32 am




  #1  
Old 14-03-2018, 03:23 PM
roughy (Mark)
Registered User

roughy is offline
 
Join Date: May 2011
Location: Hobart
Posts: 112
8300 Sensor Column Defects

Hi all
Due to work and work related issues I haven't touched my astro gear in over three years. But now I have the time again and intend to get right back into it.

Fired up the camera yesterday to get some new darks for the library and noticed there is two rather noticeable column defects. I cannot recall them being there a few years ago.

Are these:
  • something that can be managed with dithering and calibration; or
  • an indication that the sensor is on the way out.
Any advice greatly appreciated.

Cheers
Mark
Reply With Quote
  #2  
Old 14-03-2018, 03:35 PM
RickS's Avatar
RickS (Rick)
PI cult recruiter

RickS is offline
 
Join Date: Apr 2010
Location: Brisbane
Posts: 10,434
From my experience it's not uncommon for KAF sensors to develop hot and cold columns or partial columns over time. The bigger sensors like the KAF-16803 tend to be the worst. New calibration masters may be enough to clean them up. If not, a defect map and dithering will do the trick.

Cheers,
Rick.
Reply With Quote
  #3  
Old 14-03-2018, 03:46 PM
roughy (Mark)
Registered User

roughy is offline
 
Join Date: May 2011
Location: Hobart
Posts: 112
Cheers Rick. Thanks for that.
Reply With Quote
  #4  
Old 14-03-2018, 03:50 PM
Bart's Avatar
Bart
Don't have a cow, Man!

Bart is offline
 
Join Date: Apr 2013
Location: Adelaide, South Australia
Posts: 596
Totally agree with Rick. Both myself and my brother have 8300 chip cameras and both have developed column defects. Good calibration frames and dithering will help a lot.
Reply With Quote
  #5  
Old 14-03-2018, 04:01 PM
troypiggo's Avatar
troypiggo (Troy)
Bust Duster

troypiggo is offline
 
Join Date: Nov 2008
Location: Brisbane, Australia
Posts: 4,764
Yep, same happened here with my QSI583. Dithering and defect map solves it.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 11:32 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
SkyWatcher 2018 Catalogue
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
FLI Cameras and Imaging Accessories
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
Interest Free Finance
Advertisement
Bintel
Advertisement
Atik Horizon
Advertisement
SkyWatcher WiFi Adaptor
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement