#1  
Old 02-11-2012, 07:41 AM
pvelez's Avatar
pvelez (Pete)
Registered User

pvelez is offline
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney
Posts: 1,250
Hanging Maxim

Has anyone experienced Maxim clagging out midway through an exposure?

I've downloaded an update for Maxim - version 23 from memory - and have been autoguiding using guider relays as CCDAP won't play nicely with ASCOM for some reason. I've found a few times that Maxim simply locks up and ceases to respond. The only option is to shut it all down and start again.

Is it just me?

Pete
Reply With Quote
  #2  
Old 02-11-2012, 08:29 AM
RickS's Avatar
RickS (Rick)
PI cult recruiter

RickS is offline
 
Join Date: Apr 2010
Location: Brisbane
Posts: 10,584
I've never seen that but I'm still on 5.17. Are you a member of the MaximDL Yahoo group? If there are problems then there's a good chance people will be talking about it there.

Cheers,
Rick.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-11-2012, 10:16 AM
bert's Avatar
bert (Brett)
Automation nut

bert is offline
 
Join Date: Mar 2008
Location: Bathurst
Posts: 667
If you have maxim connected to your scope you can bump via telescope, rather than relays. This depends if you are exposing the pmx/skyx as an ascom driver or not to cccdap.

HTH
Brett
Reply With Quote
  #4  
Old 02-11-2012, 10:25 AM
Tandum's Avatar
Tandum (Robin)
Registered User

Tandum is offline
 
Join Date: Apr 2008
Location: Carindale, Brisbane.
Posts: 4,113
I had similar issues. Even after dropping back to an earlier version, I still had freezing problems.

I traced mine to usb problems and had to replace the motherboard in the OBS PC to clear them. It's been very stable since doing that.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-11-2012, 07:12 PM
marki's Avatar
marki
Waiting for next electron

marki is offline
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 2,427
Mine did it occasionally when I was using a powered USB hub. I replaced that with the mount hub pro and have not had it occur since so as robin said it may be a USB problem.

Mark
Reply With Quote
  #6  
Old 02-11-2012, 07:16 PM
pvelez's Avatar
pvelez (Pete)
Registered User

pvelez is offline
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney
Posts: 1,250
Thanks team

It certainly may be a USB issue. I use the PMX hub which is a bit funny sometimes. The fact that I encountered it first with an upgrade and different guide method suggests it's not a coincidence but how can I tell? I suppose I'll try using ASCOM and see if it happens again

Pete
Reply With Quote
  #7  
Old 02-11-2012, 07:20 PM
pvelez's Avatar
pvelez (Pete)
Registered User

pvelez is offline
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney
Posts: 1,250
Mmmm - something very odd happening. Same issue with the second image taken

clouds rolling in so I'll need to troubleshoot later n the weekend

Pete
Reply With Quote
  #8  
Old 13-11-2012, 07:23 AM
pvelez's Avatar
pvelez (Pete)
Registered User

pvelez is offline
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sydney
Posts: 1,250
THis is becoming curiouser and curiouser. For those who came in late...

I've been using Maxim DL as my imaging program for a couple of years now. Recently I started using CCD Autopilot. I found that on a pier flip I was unable to keep guiding. Thinking the issue was with outdated software, I downloaded the latest version of Maxim - 5.23 from memory. I also updated TSX.

Now I find that Maxim hangs when guiding. I can take a few images happily and then everything locks up - Maxim ceases to respond and I need to shut it down, restart, recalibrate etc. I've been able to trace it to Maxim using the log in CCDAP.

I've eliminated hardware issues. I have the same issue with both the Atik Titan and SSAG. I have swapped USB cables and have used both ASCOM pulse guiding and guider relays.

Has anyone else encountered this?

I am left with 3 options - its the updated Maxim, updated TSX or the combination of the 2.

My inclination is to roll-back Maxim and see if it remains an issue. However I bought a one-off upgrade when I updated the software and am not sure how to roll it back. Any tips on how to do this would be appreciated.

My other thought is that it might be a feature of TSX. The updated version now supports guiding and capture - though its not as full featured as Maxim. Perhaps something in the architecture of the new version gets in the way of Maxim.

I'd appreciate any thoughts on this

Pete
Reply With Quote
  #9  
Old 13-11-2012, 10:55 AM
Karls48 (Karl)
Registered User

Karls48 is offline
 
Join Date: Jan 2006
Location: Sydney
Posts: 753
Pete, it may not be related to your problem but after I updated Maxim from 5.18 to 5.22 EasyCap frame grabber has stopped working. It worked perfectly before upgrade, now the picture comes up briefly and then it disappears. It does worry me much because I use EasyCap with GStar seldom.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 05:09 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
Celestron Australia
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
Bintel
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Meade Australia
Advertisement
SkyWatcher Australia
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement