#1  
Old 30-12-2015, 12:10 AM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
Qhyccd8l

Got a loaner for a while and had a play this evening - took some pics in APT and they came out greyscale.
Can't find a switch to make the camera image in colour.
Do I have to use sharpcap or is it possible to use APT which I like and am fairly proficient with?
Reply With Quote
  #2  
Old 30-12-2015, 05:53 AM
Atmos's Avatar
Atmos (Colin)
Ultimate Noob

Atmos is offline
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Posts: 6,262
If you bin it will be greyscale. With your image files, do their size reflect that there is other channels there?
Reply With Quote
  #3  
Old 30-12-2015, 10:41 AM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
I didn't bin and the file size is 12.8mb per image - so I guess there's info there but it comes up grayscale 16 bit fits.
Reply With Quote
  #4  
Old 30-12-2015, 11:03 AM
Atmos's Avatar
Atmos (Colin)
Ultimate Noob

Atmos is offline
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Posts: 6,262
Sounds like it is actually saving as greyscale, image should be 3x that size. Have you tried using EZCap? QHY software package.
Reply With Quote
  #5  
Old 30-12-2015, 11:28 AM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
I had a look at it last night, part of the learning curve - so I shall use it next time I have a go.
I just thought I'd be able to use APT as it is partnered with CCD and recognised the hardware.
It showed up in the live view as colour but it wasn't til later that I realised it was greyscale.
Reply With Quote
  #6  
Old 30-12-2015, 12:20 PM
Atmos's Avatar
Atmos (Colin)
Ultimate Noob

Atmos is offline
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Posts: 6,262
At least it is recognising it as being a colour camera, not sure why it would be saving it greyscale though, never used APT. Perhaps it is in a setting somewhere
Reply With Quote
  #7  
Old 30-12-2015, 12:41 PM
Camelopardalis's Avatar
Camelopardalis (Dunk)
Drifting from the pole

Camelopardalis is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Brisbane
Posts: 4,636
Have you debayered the image for viewing?
Reply With Quote
  #8  
Old 30-12-2015, 01:01 PM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
No - it comes into DSS as a greyscale image (fits 16 bit)- not sure about the debayering as I've never used it
Reply With Quote
  #9  
Old 30-12-2015, 01:32 PM
Atmos's Avatar
Atmos (Colin)
Ultimate Noob

Atmos is offline
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Posts: 6,262
With it being ~12mb it doesn't sound like there is any colour data. When FITS images are saved it treats every colour channel as being an image of its own. When I save my Nikon .NEF files as 16 bit FITS they are 73 mb.
Reply With Quote
  #10  
Old 30-12-2015, 02:03 PM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
Right thanks for that - I shall use sharpcap tonight and see the difference
Here's what I got in 300 secs
Attached Thumbnails
Click for full-size image (greyscale image2.jpg)
208.0 KB53 views
Reply With Quote
  #11  
Old 30-12-2015, 02:41 PM
Atmos's Avatar
Atmos (Colin)
Ultimate Noob

Atmos is offline
 
Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Posts: 6,262
Looks good so far and with some nice framing. It'll be great when you can tame the camera and get it to save in colour
Reply With Quote
  #12  
Old 30-12-2015, 04:07 PM
Camelopardalis's Avatar
Camelopardalis (Dunk)
Drifting from the pole

Camelopardalis is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Brisbane
Posts: 4,636
12MB sounds about right for a 16-bit RGB fits file.

In the CCD settings in DSS, check the dropdown menu for the camera model or select one of th Bayer patterns. If nothing else, you should be able to get it by trial and error, there are only 4 different combinations My hunch would be to try RGGB first.
Reply With Quote
  #13  
Old 30-12-2015, 05:03 PM
billdan's Avatar
billdan (Bill)
Registered User

billdan is offline
 
Join Date: Mar 2012
Location: Narangba, SE QLD
Posts: 1,319
Hi Jen'

Dunk is correct refer to screen cap below.

Bill
Attached Thumbnails
Click for full-size image (DSS FITS.JPG)
188.5 KB26 views
Reply With Quote
  #14  
Old 30-12-2015, 08:46 PM
astronobob's Avatar
astronobob (Bob)
Casual Cosmos Capturer

astronobob is offline
 
Join Date: Jun 2010
Location: Gold Coast SE QLD
Posts: 3,719
Agree, The fits file out of qhy is grey scale, need to interpolate in DSS and and the Auto Save tiff file should be near 100MB color,
Reply With Quote
  #15  
Old 30-12-2015, 08:51 PM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
Thanks guys
Reply With Quote
  #16  
Old 30-12-2015, 08:58 PM
Ross G
Registered User

Ross G is offline
 
Join Date: Apr 2007
Location: Cherrybrook, NSW
Posts: 4,996
Hello Jen,

I've been using a QHY8L ccd for about 4 years.

What you are doing is correct and your file sizes are also correct.

The captured FITS files will look monochrome.

You will only see the colour after you have put your files through DSS which will debayer, align and stack them.

Make sure you have entered the correct bayer matrix pattern in DSS.
Do not use the drop down selection for QHY8. This refers to the older model.
For your QHY8L, use GENERIC GBRG.

Good luck.
Ross.
Reply With Quote
  #17  
Old 30-12-2015, 10:34 PM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
Yes good people it works.
Thanks a heap.
Reply With Quote
  #18  
Old 31-12-2015, 10:31 PM
jenchris's Avatar
jenchris (Jennifer)
Registered User

jenchris is offline
 
Join Date: Nov 2010
Location: Ormeau Gold Coast
Posts: 2,067
OKAY!!!
Here' the above greyscale image of 500 seconds stretched to seriousl idiotic proportions to see how much info was in there.
Attached Thumbnails
Click for full-size image (M42 500secs.jpg)
208.4 KB62 views
Reply With Quote
  #19  
Old 01-01-2016, 06:38 AM
ZeroID's Avatar
ZeroID (Brent)
Lost in Space ....

ZeroID is offline
 
Join Date: May 2010
Location: Auckland, NZ
Posts: 4,950
Heaps by the look of it, nice one !
Reply With Quote
  #20  
Old 01-01-2016, 10:45 PM
Camelopardalis's Avatar
Camelopardalis (Dunk)
Drifting from the pole

Camelopardalis is offline
 
Join Date: Feb 2013
Location: Brisbane
Posts: 4,636
That's more like it
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 06:41 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
Celestron Australia
Advertisement
SkyWatcher Australia
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Meade Australia
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Bintel
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement