#1  
Old 02-09-2016, 09:32 PM
DiscoDuck's Avatar
DiscoDuck (Paul)
Raider Nation

DiscoDuck is offline
 
Join Date: Apr 2014
Location: Adelaide
Posts: 416
EQMOD issues

I've had trouble in my last 3 imaging sessions with EQMOD suddenly stopping working. The scope stops tracking - sometimes 3 or 4 hours into the session. Tonight ... after only 2 minutes!

Restarting EQMOD it worked for a few seconds but after manually slewing the scope a couple of times (clicking on its NSEW buttons) to test it, it froze again.

Only after I got it running again did I realise there's a logging option in EQMOD. After enabling that I couldn't get it to fail again!

Since this is intermittent, it'll be a pain to debug. So I'm after any suggestions/experience as to probable cause.

Last time it happened, I reinstalled EQMOD (and upgraded it) - though not a clean uninstall first I admit. Obviously that didn't do the trick.

Could be
- USB-serial cable
- laptop h/w (USB port)
- laptop s/w (could just reinstall EQMOD/ASCOM ... or Win 7 etc!)
- mount psu
- mount
- something else?

The mount is connected direct to the laptop's USB (no hub) and has its own PSU (reasonable quality one from Jaycar).

Any ideas would be appreciated as this could waste many hours and $$ tracking it down

Regards,
Paul

P.S. Only 3 examples to go on, but each time it has been guiding at the time, i.e. PHD2 running. That's on a separate USB controller though I believe.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-09-2016, 10:14 PM
Shiraz's Avatar
Shiraz (Ray)
Registered User

Shiraz is offline
 
Join Date: Apr 2010
Location: ardrossan south australia
Posts: 4,787
I would suspect the USB connection first (USB/serial hardware and the cables themselves, particularly any extension cables).

Also have a good look at the power connector on your EQ6 - the concentric connector on mine came slightly adrift from the board (the solder holding the socket failed). I replaced the connector system with a more substantial one and all intermittent drop-outs stopped.

good luck

Last edited by Shiraz; 03-09-2016 at 10:41 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-09-2016, 07:12 PM
DiscoDuck's Avatar
DiscoDuck (Paul)
Raider Nation

DiscoDuck is offline
 
Join Date: Apr 2014
Location: Adelaide
Posts: 416
Thanks Ray. Good tips.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 07:25 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
SkyWatcher Australia
Advertisement
Bintel
Advertisement
Celestron Australia
Advertisement
Meade Australia
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement