#1  
Old 31-01-2019, 08:34 AM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 7,097
ATiK 314L camera failed....

My trusty ATiK 314L appears to have given up the ghost....
No response to light and varying exposures - constant 300 ADU screen....

Do you think this camera is worth repairing?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-02-2019, 10:16 PM
Logieberra's Avatar
Logieberra (Logan)
Registered User

Logieberra is offline
 
Join Date: Mar 2010
Location: Canberra
Posts: 1,546
Have you contacted Atik direct? Steve Chambers seems like a reasonable chap.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2019, 07:19 AM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 7,097
I did make contact with Steve at ATIK...
He thinks it could be a PCB failure and an estimated cost 200 Euro.
That would be around $400 with postage etc.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2019, 09:59 AM
JA
.....

JA is offline
 
Join Date: Oct 2016
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,482
Quote:
Originally Posted by Merlin66 View Post
I did make contact with Steve at ATIK...
He thinks it could be a PCB failure and an estimated cost 200 Euro.
That would be around $400 with postage etc.
Hi M,

In that case, you may consider asking a local electronics tech to look at the PCB / camera as a whole for any sign of failure, typically poor/cracked solder joints, loose connector or dead/dying/leaking capacitors. This can sometimes be diagnosed by inspection, lightly tapping the PCB, application of heat/cold or an ESR meter for some capacitors. A competent electronics tech even without a circuit diagram or direct product experience, should be able to detect and repair certain such faults.

Best
JA
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-2019, 10:25 AM
wasyoungonce's Avatar
wasyoungonce (Brendan)
Certified Village Idiot

wasyoungonce is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Mexico city (Melb), Australia
Posts: 2,312
Ken does the fan run? is there any sign of power...aka obviously it connected by USB it appears to thus have pwr?


Is it just not cooling? Or does the frame readout appear defunct, aka a frame but no data on the frame?
Reply With Quote
  #6  
Old 04-02-2019, 10:40 AM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 7,097
Bredan,
The camera seems to power up OK.
The fan is running and AstroArt connects to it OK.
The temperature shows "-60 deg"
It will take an image at any exposure, but the result is always the same - an image which looks like a dark, with an average ADU around 300 ADU.
Exposing to bright sunlight gives the same outcome.
Attached Thumbnails
Click for full-size image (ATIK314_30s.jpg)
201.4 KB9 views

Last edited by Merlin66; 04-02-2019 at 10:58 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-02-2019, 11:10 AM
wasyoungonce's Avatar
wasyoungonce (Brendan)
Certified Village Idiot

wasyoungonce is offline
 
Join Date: Jul 2006
Location: Mexico city (Melb), Australia
Posts: 2,312
Ok -60C is impossible or is it? (in the voice of Homer)...re: polar vortex! Hahaha Sorry had to throw that it.....


This doesn't sound just a bad voltage, sound like an IC fail: SRAM; Signal processor; AD converter; even a bad sensor; or such like.


What I'm saying is yes I could look at it but I suspect its more than a basic issue. I'd probably have to spend quite a bit of time deciphering, reverse engineering, before I could identify the possible culprit. If its an IC with firmware then back to square 1.


The only thing I,m thinking is the sensor, Signal processor is bad or power to either .....but why the -60C? Which takes us back to the controller MCU with firmware. So in other-words I could look at it but I suspect it'll still needed to be forwarded to the OEM.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-02-2019, 01:09 PM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 7,097
Bredan,
Thanks.
Still deciding if the cost is worth it.....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 03:18 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Celestron Australia
Advertisement
Meade Australia
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Bintel
Advertisement
SkyWatcher Australia
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement