ICEINSPACE
Most Read Articles
Moon Phase
CURRENT MOON Waning Gibbous
98.3%
The Sun Now
Time Zones
Sydney*
3:42 am
Perth
12:42 am
Auckland*
5:42 am
New York
11:42 am
Paris
5:42 pm
GMT
4:42 pm




Go Back   IceInSpace > Equipment > Equipment Discussions

Reply
 
Thread Tools Rate Thread
  #1  
Old 17-01-2019, 04:51 PM
Tinderboxsky's Avatar
Tinderboxsky (Steve)
I can see clearly now ...

Tinderboxsky is offline
 
Join Date: Feb 2012
Location: Tinderbox TAS
Posts: 593
Problems connecting SkySafari to Synscan via serial cable

I am trying to connect Skysafari on my MacBook Pro to the Synscan goto system on my mount via a serial cable but I get the following error message in Skysafari:

"Connection failure - SkySafari 6 Plus can make a TCP/IP network connection to the telescope's IP address, but the scope is not responding. Make sure it is connected and powered on. Also check that your scope type is correct."

Yes, the mount is powered on and fully initialised, although I am not sure what menu item I should have open. There does not appear to be an obvious menu item. I have version 3.27 (The mount is actually a Vixen GPD with a complete Synscan goto upgrade). I have the scope type set to Skywatcher Synscan and the mount type set to Equatorial goto (German) in the Skysafari Telescope set up window.

Any suggestions gratefully received.
Reply With Quote
  #2  
Old 17-01-2019, 05:41 PM
Wavytone (Nick)
BigBanger

Wavytone is offline
 
Join Date: Jul 2008
Location: Killara, Sydney
Posts: 3,489
Itís looking for a wifi connection - not a serial port.

You may be somewhat disappointed though as the SynScan app is also required concurrently on an iPhone or iPad and skysafari communicates with that not the mount.

I got it working a couple of times but found it clunky and unreliable - if the Mac or iPhone sleeps the connection breaks and you have to start over from scratch.
Reply With Quote
  #3  
Old 17-01-2019, 07:36 PM
Tinderboxsky's Avatar
Tinderboxsky (Steve)
I can see clearly now ...

Tinderboxsky is offline
 
Join Date: Feb 2012
Location: Tinderbox TAS
Posts: 593
Thanks for your thoughts Nick.
SkySafari provides for a serial RS-232 connection option to a mount and SynScan provides for a serial RS-232 connection from a computer. So the option should work independent of Wi-Fi options.
The error message in my earlier post suggests that SkySafari has found the mount but the mount is not responding.
Hence my query.
I am using a MacBook so, I do not need the SynScan App. Drop outs because of the MacBook going to sleep can be easily solved.
Reply With Quote
  #4  
Old 18-01-2019, 04:32 AM
Malcolm
Registered User

Malcolm is offline
 
Join Date: May 2015
Location: Lismore NSW Australia
Posts: 189
It might be worth trying a SynScan WiFi unit and connect the Mac to it. Check out the support forum as well.
Reply With Quote
  #5  
Old 18-01-2019, 10:16 PM
silv's Avatar
silv (Annette)
Registered User

silv is offline
 
Join Date: Apr 2012
Location: Germany 54įN
Posts: 1,099
In this case
https://support.simulationcurriculum...6-pro-in-MacOS the Skysafari support guy immediately suspects the cable / driver and recommends a Keyspan cable.

If that doesn't sound like your problem you could open a separate thread on their support forum?

I run 10.12.6 , have an old Prolific adapter, an iOptron mount and instead of SkySafari, I used Kstars as planetarium app.
Completely different to your setup

I mention it because if you can't get hold of a Keyspan-adapter quickly, you could at least test your setup using kstars. Kstars isn't quite as fancy as Skysafari, though. Just meant as a testing suggestion to figure out if it's a SkySafari-specific issue or an issue with your adapter or cable connections.
Reply With Quote
  #6  
Old 18-01-2019, 11:55 PM
Karlzburg (Karl)
No moon for you!!

Karlzburg is offline
 
Join Date: Jun 2018
Location: Mudgee, NSW
Posts: 270
Sounds like you need eqmod and a different planetarium program, you have the cables already. If you have a synscan hand controller, I'm assuming you do, don't forget to put it in pc direct mode.
Reply With Quote
  #7  
Old 19-01-2019, 07:44 AM
Andy01's Avatar
Andy01 (Andy)
My God it's full of stars

Andy01 is offline
 
Join Date: Mar 2012
Location: Melbourne
Posts: 2,008
I used to run my EQ6 via sky safari with no problems.
I have a keyspan RS-232 > usb device which plugs into the base of the Synscan hand controller. Assuming you have the port & driver selected correctly it works without problems.

I still use this on my TAK NJP, but plugged directly to the Temma unit, not thru the hand controller, as there is no available socket on a Tak HC.
Reply With Quote
  #8  
Old 28-01-2019, 05:44 PM
Tinderboxsky's Avatar
Tinderboxsky (Steve)
I can see clearly now ...

Tinderboxsky is offline
 
Join Date: Feb 2012
Location: Tinderbox TAS
Posts: 593
Thank you Andy, Karl, Annette, Malcolm and Nick for your help and advice.

I have been completely distracted by the arrival of our second Grandchild and have not had the time to get this cable connection sorted. Iíll let you know how I go once my feet are ďback on the ground"
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 02:42 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
Interest Free Finance
Advertisement
FLI Cameras and Imaging Accessories
Advertisement
SkyWatcher 2018 Catalogue
Advertisement
NexDome Observatories
Advertisement
Bintel
Advertisement
Lunatico Astronomical
Advertisement
SkyWatcher WiFi Adaptor
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement