ICEINSPACE
Most Read Articles
Moon Phase
CURRENT MOON Waning Crescent
1.7%
The Sun Now
Time Zones
Sydney*
2:22 am
Perth
11:22 pm
Auckland*
4:22 am
New York*
11:22 am
Paris*
5:22 pm
GMT
3:22 pm




Go Back   IceInSpace > Equipment > Software and Computers

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 8 votes, 4.88 average.
  #41  
Old 03-05-2010, 08:16 PM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 4,044
Reticle v2

Al,
Ok a quick trial with PHD.
I can scale the reticle window to sit nicely on the "frame' of the PHD screen - so registration seems OK.
The off-setting of the double cross wire is ideal.... BUT....
The original (unmoving) cross wire, for me needs to be either a different colour and dimable ( ??) separately... or just a single cross wire as per the V1.
I think I could easy get mixed up between them in the heat of the moment.

What do you think??
Ken
Reply With Quote
  #42  
Old 03-05-2010, 08:36 PM
trent_julie's Avatar
trent_julie
Registered User

trent_julie is offline
 
Join Date: Nov 2008
Location: Sydney
Posts: 508
Thanks for your work Al,
I will have a play with this next time I'm out
Cheers,

Trent
Reply With Quote
  #43  
Old 03-05-2010, 08:48 PM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 4,044
Ohhhh
Another request
Is it possible for the position of the reticle to be saved so that the next time it's opened the reticle comes up in the previous position.
( I could always use a Postit note to keep track of the off-set!!)
Ken
Reply With Quote
  #44  
Old 03-05-2010, 10:07 PM
mithrandir's Avatar
mithrandir (Andrew)
Registered User

mithrandir is offline
 
Join Date: Jan 2009
Location: Glenhaven
Posts: 4,067
Quote:
Originally Posted by sheeny View Post
BTW the X coordinate is +ve to the right as usual but for some reason Windows has the positive Y coordinate down.
IIRC Windoze has always considered 0,0 to be at the top left.

It doesn't make any sense to coordinate geometers, but probably does to lazy programmers.
Reply With Quote
  #45  
Old 04-05-2010, 06:07 AM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Those requests are certainly possible, Ken, except for dimming the central reticle alone. The transparency is for the whole window.

I would probably have to make a different reticle altogether, however, if you don't need two reticles maybe it would be better to be able to shift the original reticle off centre rather than have another one?

Off to work now...

Al.
Reply With Quote
  #46  
Old 04-05-2010, 08:03 AM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 4,044
Al.
One moveable double cross wire would work for me!!
Ken
Reply With Quote
  #47  
Old 04-05-2010, 07:54 PM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Talking Next version!...

Here ya go, Ken. v2.1.

This is the simple version... a single movable (and rotatable) reticle. I've also added the window size, so you can stretch it to exactly the image size of your camera to help with registration with the PHD image.

I haven't added the reticle position save and remember at this point. That's a little messier to do, so I won't attempt that till I have more time.

Al.
Attached Thumbnails
Click for full-size image (AlsReticlev21.jpg)
191.3 KB155 views
Attached Files
File Type: zip AlsReticlev21.zip (230.1 KB, 158 views)
Reply With Quote
  #48  
Old 04-05-2010, 08:11 PM
mldee's Avatar
mldee (Mike)
Gadget freak

mldee is offline
 
Join Date: Aug 2008
Location: Brisbane, Australia
Posts: 498
Just a small user feedback post. Your program made my (rarely done) drift align last night just that much easier. Mucho appreciate your efforts.

Cheers
Reply With Quote
  #49  
Old 05-05-2010, 12:09 AM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 4,044
V2.1

Al,
Looks good on the sceen....
I'll try and do a "real" PHD/ spectroscope alignment as soon as the weather allows.
Many thanks!
Reply With Quote
  #50  
Old 05-05-2010, 06:06 AM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Quote:
Originally Posted by mldee View Post
Just a small user feedback post. Your program made my (rarely done) drift align last night just that much easier. Mucho appreciate your efforts.

Cheers
Thanks Mike!

Its a pleasure.

Al.
Reply With Quote
  #51  
Old 29-06-2010, 08:44 PM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Als Reticle v2.2

OK guys here's another update.

Same as v2.1 except that I've added the ability to rotate the reticle in finer increments (0.1) if you want to.

That stumped me with v2.1 but I've worked it out at last...

Al.
Attached Files
File Type: zip AlsReticlev22.zip (230.5 KB, 125 views)
Reply With Quote
  #52  
Old 30-06-2010, 05:42 PM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 4,044
Al,
Many thanks for the upgrade!
Certainly a very usefull program.
Ken
Reply With Quote
  #53  
Old 24-10-2010, 08:08 PM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Thumbs up Al's Reticule V3 - now spectroscope friendly!

It was rainy day here today, but that's OK... there's now a new version of Al's Reticule (V3) which is now spectroscope friendly and has new improved spelling!

This a complete re-write.

The reticule is no longer an embedded GIF file, the program constructs it now.

The top 2 numeric up down controls are for the width and height of the imaging frame (F). This is used to draw some little alignment corners the right size to aid aligning the reticule up on the capture frame. These alignment corners are now independent of the window size. Remember, if you are capturing a 1280x960 camera at 50%, the frame size will be 640x480.

The next 2 numeric up down controls are for the X and Y Offset (O) from centre of the frame.

The 3rd pair of numeric up down controls are for the Slit(S) dimensions, or slit width and height.

Then the reticule rotation (R) controls, Luminance (L) control and finally the centre circle radius (r) if you want a circle.

Notice I've corrected my spelling mistake as well ;o)... Apparently its spelled "reticule"...

I've added a picture of the Al's Reticule V3 on my desktop so you can get a bit of idea what it look like.

Al.
Attached Thumbnails
Click for full-size image (AlsReticuleV3.jpg)
196.7 KB97 views
Attached Files
File Type: zip AlsReticule3.zip (227.7 KB, 163 views)

Last edited by sheeny; 24-10-2010 at 08:35 PM. Reason: Add a picture
Reply With Quote
  #54  
Old 24-10-2010, 08:49 PM
Merlin66's Avatar
Merlin66 (Ken)
Spectroscopy Wizard

Merlin66 is offline
 
Join Date: Oct 2005
Location: St Leonards, Vic
Posts: 4,044
Al....you're great!!!
I'll download and try it out ASAP.
Your ongoing assistance to the spectroscope community is appreciated!

Ok just installed and run...excellent!! Does what it says on the box..
Look forward to some clear skies.....
(BTW you need to unzip all the files to a folder and then run setup.exe..the program name for use is -"AlsreticuleV3.application" - If you try to run from the zip file and then try from a folder you may get the error message saying it can't be run from xxxxx - you need to uninstall via the windows/ control panel/ add or remove programs and re-install from the unzip folder)

Last edited by Merlin66; 24-10-2010 at 09:14 PM.
Reply With Quote
  #55  
Old 25-10-2010, 06:10 AM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Quote:
Originally Posted by Merlin66 View Post
Your ongoing assistance to the spectroscope community is appreciated!
I'd do it anyway, Ken, but I do have a vested interest.

Al.
Reply With Quote
  #56  
Old 17-02-2011, 01:39 PM
troypiggo's Avatar
troypiggo (Troy)
Bust Duster

troypiggo is offline
 
Join Date: Nov 2008
Location: Brisbane, Australia
Posts: 4,081
G'day Al,

Just got the v3 and it doesn't seem to "stay on top". If I click on another window that was underneath "Al's Reticle" window, it covers it and AR is in the background. Anyone else finding this? I thought it was supposed to stay on top?
Reply With Quote
  #57  
Old 17-02-2011, 03:47 PM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
G'Day Troy,

You are quite correct. Sorry about that. I've obviously missed that when V3 was completely rewritten.

I've just upgraded my PC so it might take a little while to get my act together to fix it, but I will!

Al.
Quote:
Originally Posted by troypiggo View Post
G'day Al,

Just got the v3 and it doesn't seem to "stay on top". If I click on another window that was underneath "Al's Reticle" window, it covers it and AR is in the background. Anyone else finding this? I thought it was supposed to stay on top?
Reply With Quote
  #58  
Old 17-02-2011, 04:23 PM
troypiggo's Avatar
troypiggo (Troy)
Bust Duster

troypiggo is offline
 
Join Date: Nov 2008
Location: Brisbane, Australia
Posts: 4,081
Jeez, and all the money we paid for the app!

No worries. To be honest, I wasn't sure if it was a problem at my end because I'm actually using it in a VMWare virtual machine on my MacBook.
Reply With Quote
  #59  
Old 17-02-2011, 04:57 PM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Quote:
Originally Posted by troypiggo View Post
Jeez, and all the money we paid for the app!

No worries. To be honest, I wasn't sure if it was a problem at my end because I'm actually using it in a VMWare virtual machine on my MacBook.
Yeah, its hard to get good help these days...

I just installed it on my new machine to check and it doesn't stay on top in W7 either, so I think there's a checkbox I missed...

Al.
Reply With Quote
  #60  
Old 18-02-2011, 05:28 PM
sheeny's Avatar
sheeny (Al)
Spam Hunter

sheeny is offline
 
Join Date: Jun 2005
Location: Oberon NSW
Posts: 9,025
Al's Reticule V3.1 - Stays on Top Again (bug fix)

Here's version 3.1.

Bug fixed... it now stays on top again.

Al.
Attached Files
File Type: zip AlsReticuleV31.zip (227.7 KB, 1407 views)

Last edited by sheeny; 18-02-2011 at 05:29 PM. Reason: Add title
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +10. The time is now 01:22 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.7 | Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertisement
ZWO Cameras at Optics Central
Advertisement
Astronomy Alive
Advertisement
AS&T October 2014
Advertisement
FLI Cameras and Imaging Accessories
Advertisement
Bintel
Advertisement
OzScopes Authorised Dealer
Advertisement
Night Sky Secrets
Advertisement
Astronomy and Electronics Centre
Advertisement
Advertisement
10x IceInSpace Stickers